Przejdź do treści strony Przejdź do głównego menu Przejdź do menu "Na skróty"
Strzeleczki

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2016 w Gminie Strzeleczki

logo na stronę internetową (2).jpeg

W lutym 2017 r. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Strzeleczkach dołączył do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2016. W ramach realizacji projektu nasz Ośrodek nawiązał współpracę z Bankiem Żywności w Opolu. Dystrybucja żywności odbywała się w specjalnie przystosowanym do tego działania miejscu i trwała do czerwca 2017 r.

Program był skierowany do osób najbardziej potrzebujących, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie). Podopieczni Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej korzystający z tej pomocy otrzymali takie produkty jak:

- makaron jajeczny 5 kg, 

- ryż biały 5 kg,

- herbatniki 2 kg,

- mleko UHT 9 l,

- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,

- groszek z marchewką 3,20 kg,

- fasola biała 3,20 kg,

- koncentrat pomidorowy 1,28 kg,

- powidła śliwkowe 1,20 kg,

- gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,

- filet z makreli w oleju 1,36 kg,

- szynka drobiowa 2,70 kg,

- szynka wieprzowa 0,3 kg,

- pasztet wieprzowy 0,16 kg,

- cukier biały 4 kg,

- olej rzepakowy 4 l.

Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 141 osób. Wydano 7,06472 ton żywności oraz 689 paczek żywnościowych.

Osoby zakwalifikowane do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa uczestniczyły również w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań odbyły się warsztaty kulinarne z elementami edukacyjnymi, w których wzięły udział 32 osoby. Ponadto nasz Ośrodek uczestniczył w programie „Nie  Marnuj Jedzenia 2017”, z którego nasi podopieczni otrzymywali dodatkowe artykuły żywnościowe.

Opublikował(a): Karol Trinczek Data publikacji: 25-07-2017 12:48 Modyfikował(a): Karol Trinczek Data modyfikacji: 25-07-2017 13:06
Przewiń do góryPrzewiń do góry