Wyniki Gminnego Konkursu Kroszonkarskiego 2019
Tradycyjnie już w okresie Wielkiego Postu w Sali Domu Kultury w Strzeleczkach organizowany jest Konkurs Kroszonkarski pod patronatem Wójta Gminy Strzeleczki. Tym razem uczestnicy zostali podzieleni na IV kategorie wiekowe:
I – Dzieci (szkoła podstawowa klasy I – III
II – Dzieci – szkoła podstawowa klasy IV-VI
III – Młodzież – szkoła podstawowa klasy VII i VIII gimnazjum klasa III
IV – Dorośli – młodzież ponadgimnazjalna oraz dorośli
Jury oceniając prace tegorocznych uczestników przyjęło następujące kryteria oceny:
a) Zgodność z tradycją
b) Ogólny wygląd artystyczny
c) Technika i precyzja wykonania
Konkurs trwał około dwie godziny, a zadaniem uczestników było wykonanie dowolną techniką co najmniej jednego jajka oraz zaprezentowanie jednej pracy przygotowanej wcześniej w domu. W tym roku rywalizowało ze sobą 104 osoby z terenu Gminy Strzeleczki, najstarsza uczestniczka miała ponad 70 lat a najmłodsza 6.
Twórcy wykonywali swoje dzieła przede wszystkim techniką rytowniczą. Im młodszy uczestnik tym jajka były bardziej kolorowe oraz zdobione różnego rodzaju materiałami np. sitowiem, cekinami, włóczką, baziami, malowane farbami.
Po dokonaniu oceny prac zaprezentowanych przez wszystkich uczestników nagrody przyznano:
I Kategoria:
I miejsce: Weronika Luda
Emilia Kicler
II miejsce: Agata Szewior
Carolien Arts
Krzysztof Rother
III miejsce: Emilia Szablicka
II Kategoria:
I miejsce: Roksana Wyszka
Milena Pawliczek
II miejsce: Anna John
Magdalena Wistuba
Paulina Grzesik
Cynthia Pientka
III miejsce: Agata Kolman
Paulina Globisz
Anna Pawliczek
Ines Nowak
III Kategoria:
I miejsce: Ewelina Twardoń
Kinga Pientka
Sandra Hauk
II miejsce: Julia Gnielka
Sylwia Smolorz
III miejsce: Anna Pol
Magdalena Pajunk
Daria Jurecka
Łukasz Smyrek
IV Kategoria:
I miejsce: Wioletta Luda
Anita Kania
Róża Ciomber
II miejsce: Anna Mitszka
Sabina Walczyk
Eryka Geotz
Ilona Sachoń
III miejsce: Ewa Koj
Magdalena Bas
Małgorzata Kern
Paulina Stryj
Konkurs Kroszonkarski poprzedziły warsztaty które odbyły się 29 marca. Były one doskonałą okazją do zapoznania się z różnymi technikami zdobienia jaj wielkanocnych. Warsztaty poprowadzili mieszkańcy naszej gminy.
Wioletta Luda, która pochodzi z Łowkowic zaprezentowała technikę rytowniczą. Przekazywała zainteresowanym wiadomości na temat przyborów do „skrobania”, ile minut powinno gotować się jajko, jak przygotować miejsce pracy i co zrobić, żeby podczas zdobienia nie pękło.
Paulina Stryj mieszkanka Łowkowic pokazała mieszkańcom jak ozdobić wydmuszkę jaja metodą ażurkową. Używała do tego specjalnej maszynki, która oczywiście znacznie ułatwia wykonanie tego zdobienia. Metoda jest bardzo czasochłonna i potrzeba skupienia, aby wydmuszka nie pękła, dlatego twórczyni stosuje w tej metodzie przede wszystkim jajka gęsie, które są znacznie bardziej wytrzymałe niż skorupka jaja kurzego.
Paweł Wons z Buławy z kolei nauczał uczestników warsztatów jak wykonać zdobienie woskiem. Metoda wyglądała na bardzo prostą, jednak wzór który wykonujemy jest na początku niewidoczny, więc trzeba być dobrze skupionym, aby po zafarbowaniu jajka nasze zdobienie okazało się piękne i precyzyjne.
Najmłodsi mieszkańcy chętnie korzystali z metody którą zaproponowała Sandra Hauk z Komornik, uczennica gimnazjum. Dziewczyna tworzy na wydmuszkach jaj piękne zdobienia z rośliny, która rośnie na mokrych terenach. Aby móc przyozdobić jajko sitowiem trzeba najpierw wybrać się w teren, znaleźć taką roślinę, a następnie bardzo wytrwale ściągnąć łodygę, nie uszkadzając środka. Dopiero tak przygotowaną roślinę kleimy do wydmuszki tworząc różnorakie wzory. Koloru można dodać za pomocą np. włóczki, którą umiejętnie kleimy między zdobienie z sitowia.